Architecture
Private housing
LOCATION: Il Cairo Egitto
CHRONOLOGY: 2013
Area: 400mq
Client: Private
Materials: Various
Services: Preliminary design
Casa privata
Il Cairo, 2013

Il progetto prevede la riqualificazione di una villa unifamiliare nei pressi de Il Cairo, con uno stile moderno e minimalista. E' stata quindi premura dello studio recuperare e reinterpretare le forme e le aperture dell'edificio esistente senza stravolgerne la forma, e al contempo trasformandolo in una modernissima villa dalle forme lineari e accattivanti. L'intervento più peculiare riguarda la facciata della casa sul giardino: una cornice estrusa enfatizza e semplifica le forme, ombreggiando al contempo le due balconate al primo piano, e una serie di pannelli frangisole scorrevoli a tutta altezza caratterizzano il corpo centrale e filtrano la luce nelle ore più calde del giorno.


The project was to renovate a one family villa near Cairo with a modern and minimalist style. So the studio was careful to recuperate and reinterpret the form and the openings of the original building without revolutionizing the shape but at the same time transforming it into a super modern villa with a linear and attractive structure. The most distinctive operation was the façade of the house facing the garden: an extruded frame emphasizes and simplifies the shapes, at the same time shading the two balconies on the first floor, and a series of sliding sunscreen panels over the total height make up the central body, filtering the light during the hottest part of the day.